
Cozonac FĂRĂ GLUTEN și FĂRĂ LACTATE
Ingrediente
Bază făină fără gluten pentru pâine și cozonaci:
- 250 g amidon CARTOFI
- 250 g făină de orez tip glutinous – sau făină de orez fără gluten
- 100 g făină naut – sau linte/migdale/soia
- 15 g guma guar
- 75 g tapioca
Pt cozonac:
- 5 g praf de copt
- 10 g tărâțe de psyllium
- 20 g drojdie instant
- 200 g zahăr
- 2 gălbenușuri + 2 ouă ouăle din aluat se înlocuiesc cu 80 de grame de piure de măr + 60 de grame de iaurt vegetal +1 linguriță de oțet de mere + 1 lingură de ulei suplimentar + 1/2 linguriță turmeric
- 170 g alternativă unt
- 300 ml lapte vegetal cald
- 1/2 portocala rasă
- 2 lingurițe pastă de vanilie
- 1 linguriță de sare
Umplutură:
- 300 g nucă măcinată
- 2 linguri cacao
- 3 albușuri de ou cele trei albușuri de ou se înlocuiesc cu patru linguri de aquafaba (zeama de la o conservă de năut), ușor bătută cu telul, la care se adaugă o lingură de amidon de porumb sau de tapioca
- 85 g zahăr pudră
- 15 g zahăr pudră vanilinat
- 10 ml esență de rom
Pe deasupra:
- 1 lingură apă
- 1 gălbenuș ou gălbenușul de ou folosit la final pentru uns se înlocuiește cu un amestec dintr-o lingură de lapte vegetal și o linguriță de sirop de arțar (sau, alternativ, ulei amestecat cu puțină boia dulce pentru culoare
- mac și nuci (opțional)
După cuptor
- 3 lingurițe miere
- 3 lingurițe apă de trandafiri (opțional)
Instrucțiuni
- Rețeta pas cu pas în clipul de mai jos.
- Poftă bună!
E delicios , fetita mea tb sa manance fara gluten si il adora. Oare poti posta si o reteta de paine la care folosesti mixul tau de baza te rog mult de tot ?
Mă bucur din suflet! O să fac și rețeta de pâine!