
Cheesecake de post cu banane și nuci, fără gluten
Eu n-am voie să mănânc gluten sau lactate iar mâine e Sf. Ion și știu că-i greu să cumpăr de ceva de genul ăsta punct, dar să găsesc și ceva care să-mi și placă e aproape imposibil…așa că am zis să-mi fac singură un desert bun. Și bine am făcut. Singura problemă la desertul ăsta, cu care toată casa a fost de acord, e că trebuie să te mai și oprești din mâncat. :)))
PORȚII 8 porții
Echipament
- 1 Vas adânc termorezistent eu am folosit un ramekin ceramic cu diametrul de 24cm, dar merge și ceva din sticlă/metal
- 1 Blender dacă folosești vertical, ai nevoie și de vas pentru blender
- 1 Tel
- 1 tigaie adâncă pentru sos
Ingrediente
Crustă
- 180 g fulgi de ovăz
- 1 lingură fulgi de psyllium
- 1 lingură de cacao pudră
- 1/4 linguriță chili măcinat (opțional
- 2 linguri zahăr brun
- 2 linguri ulei de cocos
Umplutură
- 1 conservă lapte de cocos gras 400ml
- 1 esență de vanilie
- 150 g zahăr brun
- 1 plic zahăr vanilat
- 300 g tofu natur fără saramură sau alte arome
- 30 g amidon
- 2 buc banane feliate
- 50 g amestec nuci și alune de pădure poate fi și doar una dintre ele
Decor
- 1 buc banană feliată
- 2-3 linguri zahăr brun opțional
- câteva alune de pădure
Instrucțiuni
Crustă
- Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Se amestecă cacaua cu zahăr brun și chili.
- Se amestecă fulgii de ovăz cu fulgii de psyllium.
- Se amestecă fulgii cu amestecul de cacao.
- Se adaugă uleiul de cocos și se amestecă totul bine.
- Se unge un vas termorezistent cu ulei de cocos.
- Se pune amestecul în vas și se presează bine pe fundul lui și pe pereți.
- Se pune în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 7-10 minute.
- Se scoate vasul și se pune deoparte.
Umplutură
- Se pun feliile de banană împreună cu amestecul de nuci și alune în vas, peste crusta din fulgii de ovăz.
- Într-un blender sau castron pentru blender se adaugă laptele de cocos, esența de vanilie, zahărul brun, zahărul vanilat și tofu.
- Se pasează toate ingredientele pentru câteva minute până când se transformă într-o pastă fină și omogenă.
- Se transferă pasta într-o tigaie adâncă.
- Cu ajutorul unei spatule se adună cu grijă grăsimea de cocos care rămâne pe pereții castronului de blender și se adaugă în tigaie.
- Se pune tigaia la foc mic și se amestecă ca să se dizolve grăsimea.
- Când începe să fiarbă compoziția, se adaugă amidonul și se amstecă constant cu ajutorul unui tel ca să nu facă cocoloașe.
- Când s-a îngroșat compoziția, se ia de pe foc și se toarnă imediat peste feliile de banană și amestecul de nuci.
- Se ornează cu câteva alune de pădure.
- Se lasă la răcit la temperatura camerei.
- După ce s-a răcit complet. se pune la frigider pentru minim 4 ore, ideal peste noapte.
- După ce se scoate de la frigider se ornează cu felii de banane.
- Opțional, se poate orna cu puțin zahăr brun și apoi se poate carameliza cu o torță de bucătărie.
- Dacă nu ai torță de bucătărie dar vrei să caramelizezi, poți să pui vasul la cuptor pe treapta de sus, la grill pentru câteva minute, dar nu e o idee bună să faci asta dacă ai folosit un vas care se poate sparge, fiindcă va fi rece, scos din frigider.
- Poftă bună!
Notă
442 calorii/porție dintre care:
Proteine 25 gr
Grăsimi 17 gr
Carbohidrați 55 gr
Fibre 7 gr
Arată grozav! Caloriile sunt calculate pe 6 Porții?
Multumesc! Caloriile sunt per portie, cum scrie mai sus.