Cheesecake de post cu banane, fără gluten

7.8K

Cheesecake de post cu banane și nuci, fără gluten

ioanafacechestii
Eu n-am voie să mănânc gluten sau lactate iar mâine e Sf. Ion și știu că-i greu să cumpăr de ceva de genul ăsta punct, dar să găsesc și ceva care să-mi și placă e aproape imposibil…așa că am zis să-mi fac singură un desert bun.
Și bine am făcut. Singura problemă la desertul ăsta, cu care toată casa a fost de acord, e că trebuie să te mai și oprești din mâncat. :)))
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gătire 10 minutes
La frigider 4 hours
Timp Total 4 hours 25 minutes
Fel de mâncare Desert
Tip de bucătărie Internațională
Cuvinte cheie cheesecake,de post,fara gluten,tartă,vegan
PORȚII 8 porții

Echipament

  • 1 Vas adânc termorezistent eu am folosit un ramekin ceramic cu diametrul de 24cm, dar merge și ceva din sticlă/metal
  • 1 Blender dacă folosești vertical, ai nevoie și de vas pentru blender
  • 1 Tel
  • 1 tigaie adâncă pentru sos

Ingrediente
  

Crustă

  • 180 g fulgi de ovăz
  • 1 lingură fulgi de psyllium
  • 1 lingură de cacao pudră
  • 1/4 linguriță chili măcinat (opțional
  • 2 linguri zahăr brun
  • 2 linguri ulei de cocos

Umplutură

  • 1 conservă lapte de cocos gras 400ml
  • 1 esență de vanilie
  • 150 g zahăr brun
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 300 g tofu natur fără saramură sau alte arome
  • 30 g amidon
  • 2 buc banane feliate
  • 50 g amestec nuci și alune de pădure poate fi și doar una dintre ele

Decor

  • 1 buc banană feliată
  • 2-3 linguri zahăr brun opțional
  • câteva alune de pădure

Instrucțiuni
 

Crustă

  • Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
  • Se amestecă cacaua cu zahăr brun și chili.
  • Se amestecă fulgii de ovăz cu fulgii de psyllium.
  • Se amestecă fulgii cu amestecul de cacao.
  • Se adaugă uleiul de cocos și se amestecă totul bine.
  • Se unge un vas termorezistent cu ulei de cocos.
  • Se pune amestecul în vas și se presează bine pe fundul lui și pe pereți.
  • Se pune în cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 7-10 minute.
  • Se scoate vasul și se pune deoparte.

Umplutură

  • Se pun feliile de banană împreună cu amestecul de nuci și alune în vas, peste crusta din fulgii de ovăz.
  • Într-un blender sau castron pentru blender se adaugă laptele de cocos, esența de vanilie, zahărul brun, zahărul vanilat și tofu.
  • Se pasează toate ingredientele pentru câteva minute până când se transformă într-o pastă fină și omogenă.
  • Se transferă pasta într-o tigaie adâncă.
  • Cu ajutorul unei spatule se adună cu grijă grăsimea de cocos care rămâne pe pereții castronului de blender și se adaugă în tigaie.
  • Se pune tigaia la foc mic și se amestecă ca să se dizolve grăsimea.
  • Când începe să fiarbă compoziția, se adaugă amidonul și se amstecă constant cu ajutorul unui tel ca să nu facă cocoloașe.
  • Când s-a îngroșat compoziția, se ia de pe foc și se toarnă imediat peste feliile de banană și amestecul de nuci.
  • Se ornează cu câteva alune de pădure.
  • Se lasă la răcit la temperatura camerei.
  • După ce s-a răcit complet. se pune la frigider pentru minim 4 ore, ideal peste noapte.
  • După ce se scoate de la frigider se ornează cu felii de banane.
  • Opțional, se poate orna cu puțin zahăr brun și apoi se poate carameliza cu o torță de bucătărie.
  • Dacă nu ai torță de bucătărie dar vrei să caramelizezi, poți să pui vasul la cuptor pe treapta de sus, la grill pentru câteva minute, dar nu e o idee bună să faci asta dacă ai folosit un vas care se poate sparge, fiindcă va fi rece, scos din frigider.
  • Poftă bună!

Notă

442 calorii/porție dintre care:
Proteine 25 gr 
Grăsimi 17 gr
Carbohidrați 55 gr
Fibre 7 gr

Join the Conversation

  1. Carmen Vilcu says:

    Arată grozav! Caloriile sunt calculate pe 6 Porții?

    1. Multumesc! Caloriile sunt per portie, cum scrie mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Close
Ioana Face Chestii © Copyright 2021. All rights reserved.
Close