
Supă cremă de dovleac copt
PORȚII 6 porții
Echipament
- tavă cuptor
- Cuptor
- Tocător
- Blender
Ingrediente
- 1 buc dovleac plăcintar sau de alt soi care poate fi gătit (aproximativ 3.5kg)
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 buc ceapă galbenă medie (tocată mărunt)
- 6 buc usturoi zdrobit
- 1/2 linguriță sare
- 1/6 linguriță cuișoare
- 1/2 linguriță nucșoară măcinată
- 1/4 linguriță chili (opțional)
- 1.5 litru supă de legume (sau bază de legume dizolvată în 1L de apă)
- 150 ml smântână lichidă 10% grăsime (pentru cei cu intoleranțe/vegani poate fi înlocuită cu smântână din cocos)
- 60 g semințe de dovleac fără coajă
Instrucțiuni
- Se preîncălzește cuptorul la 220 °C.
- Se taie dovleacul pe 1/2, cu o lingură se scobesc semințele din el.
- Se pun jumătățile de dovleac cu partea tăiată în jos și se taie iar pe lat, pe jumătate, încât să rămână 4 bucăți cu fața în jos ( nu felii).
- Se ung părțile tăiate cu 1-2 linguri de ulei de măsline.
- Se pun jumătățile de dovleac cu partea tăiată în jos pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Se dă la cuptor pentru 30-40 minute, sau mai mult, până când intră cu ușurință furculița prin coajă.
- Când e gata, se scoate din cuptor și decojește dovleacul. Se aruncă coaja.
- Se taie dovleacul cubulețe.
- Se păstrează 1/6 cubulețe de dovleac într-un castron.
- Se ia o cratiță cu fundul mai gros și se pune la încins.
- Se adaugă uleiul de măsline și se mai lasă câteva secunde la încins.
- Se adaugă usturoiul, ceapa și sarea.
- Se gătesc până când devin lucioase.
- Se adaugă dovleacul și restul de condimente uscate.
- Se amestecă 30 de secunde.
- Se adaugă supa de legume și se dă la fiert pentru aproximativ 15-20 de minute.
- Cât timp fierbe supa, se pun semințele de dovleac într-o tigaie antiaderentă și se gătesc puțin pe ambele părți (opțional, pot fi lăsate și crude)
- Când s-a scurs timpul de la supă, se adaugă smântâna aleasă și se pasează totul cu ajutorul unui blender vertical/normal (fiecare cu ce are).
- Se servește cu 2 felii de wasa , 10g de semințe pe deasupra și câteva cuburi de dovleac copt în loc de crutoane.
- Poftă bună!
Notă
Supa poate fi congelată până la 3-4 luni.