
Sarmale de pui
Eu IUBESC sarmalele. Mai ales reci. Yum.DAR tocmai din cauza asta, le prefer la jumătate din aportul caloric.Adică, mai puține calorii = mai multe sarmale pentru mine. :)) Așa că îmi place să le fac din pui și dacă sunt făcute bine, sunt la fel de bune ca cele din vită/porc/amestec. Bineînțeles, carnea din rețetă poate fi înlocuită cu cea de vită/porc/amestec, dar atunci pui și cimbru în loc de măghiran.Într-un final important e să-ți placă și să se simtă-n casă a sărbătoare.Sărbători fericite!
PORȚII 12 porții
Echipament
- Vas pentru cuptor
- Capac pentru vas sau hârtie de copt/folie de aluminiu
- Tocător
- Cuțit
- Castron
- Sită (pentru spălat și scurs orezul)
- Furculiță
Ingrediente
- 1 kg carne tocată de pui (sau porc/vită/amestec)
- 2 bucăți varză murată
- 150 grame orez alb cu bob rotund (spălat și scurs)
- 100 grame slănină afumată (opțional)
- 200 ml zeamă de varză
- 200 ml piure de roșii
- 50 ml ulei de măsline
- 4 frunze dafin
- apă
Condimente uscate
- 1 linguriță măghiran (înlocuiești cu cimbru dacă e porc/vită/amestec)
- 1 linguriță pătrunjel uscat
- 1 linguriță busuioc uscat
- 1 linguriță boia iute (sau dulce, după preferință)
- 1 linguriță piper negru măcinat
- 1 linguriță sare neiodată
Instrucțiuni
- Într-un vas se amestecă foarte bine carnea de pui împreună cu orezul, uleiul de măsline și condimentele uscate.
- Se pune vasul la frigider până când se pregătește varza.
- Se desprind frunzele de varză una câte una și se taie cotorul din ele.
- Dacă frunzele sunt foarte mari, se pot tăia iar pe din două, în așa fel încât să iasă un triunghi.
- Cotoarele și resturile de frunze se toacă mărunt și se pun deoparte.
- Într-un vas pentru cuptor încăpător se pun jumătate din cotoarele și frunzele de varză tocate, cât să acopere foarte bine fundul.
- Se ia câte o frunză de varză și se întinde bine.
- În partea mai lată a frunzei, se adaugă o lingură de umplutură și se rulează o dată, apoi se împăturește din laterale și se rulează în continuare apăsând constant frunza în lateral. Găsești instrucțiuni video pentru pasul ăsta în rețeta video de sarmale baby friendly (click aici)
- Se pun sarmalele astfel rulate în 2 straturi, adăugând restul de frunze de dafin printre ele.
- Opțional, printre și pe deasupra sarmalelor, se pot pune cubulețele de slănină afumată.
- La final se acoperă sarmalele cu restul de tocătură de varză, cât să le acopere.
- Peste sarmale se adaugă zeama de varza și se completează cu apă până când se acoperă puțin sarmalele.
- Se acoperă vasul cu sarmale cu un capac sau cu hârtie de copt/aluminiu.
- Se bagă vasul în cuptorul preîncălzit la 170°C pentru 2 ore.
- După 2 ore, se scoate vasul din cuptor și se adaugă piureul de roșii, completând cu apă fiartă până când se acoperă iar sarmalele.
- Se acoperă iar și se lasă încă o oră la cuptor, tot la 170°C.
- La final se oprește căldura și se lasă vasul acoperit să se răcească în cuptor.
- Sărbători Fericite!