Sarmale de pui

1.3K

Sarmale de pui

ioanafacechestii
Eu IUBESC sarmalele. Mai ales reci. Yum.
DAR tocmai din cauza asta, le prefer la jumătate din aportul caloric.
Adică, mai puține calorii = mai multe sarmale pentru mine. :))
Așa că îmi place să le fac din pui și dacă sunt făcute bine, sunt la fel de bune ca cele din vită/porc/amestec.
Bineînțeles, carnea din rețetă poate fi înlocuită cu cea de vită/porc/amestec, dar atunci pui și cimbru în loc de măghiran.
Într-un final important e să-ți placă și să se simtă-n casă a sărbătoare.
Sărbători fericite!
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gătire 3 hours
Timp Total 3 hours 30 minutes
Fel de mâncare Fel Principal
Tip de bucătărie Românească
Cuvinte cheie Crăciun,Sarmale,Sarmale de pui
PORȚII 12 porții

Echipament

  • Vas pentru cuptor
  • Capac pentru vas sau hârtie de copt/folie de aluminiu
  • Tocător
  • Cuțit
  • Castron
  • Sită (pentru spălat și scurs orezul)
  • Furculiță

Ingrediente
  

  • 1 kg carne tocată de pui (sau porc/vită/amestec)
  • 2 bucăți varză murată
  • 150 grame orez alb cu bob rotund (spălat și scurs)
  • 100 grame slănină afumată (opțional)
  • 200 ml zeamă de varză
  • 200 ml piure de roșii
  • 50 ml ulei de măsline
  • 4 frunze dafin
  • apă

Condimente uscate

  • 1 linguriță măghiran (înlocuiești cu cimbru dacă e porc/vită/amestec)
  • 1 linguriță pătrunjel uscat
  • 1 linguriță busuioc uscat
  • 1 linguriță boia iute (sau dulce, după preferință)
  • 1 linguriță piper negru măcinat
  • 1 linguriță sare neiodată

Instrucțiuni
 

  • Într-un vas se amestecă foarte bine carnea de pui împreună cu orezul, uleiul de măsline și condimentele uscate.
  • Se pune vasul la frigider până când se pregătește varza.
  • Se desprind frunzele de varză una câte una și se taie cotorul din ele.
  • Dacă frunzele sunt foarte mari, se pot tăia iar pe din două, în așa fel încât să iasă un triunghi.
  • Cotoarele și resturile de frunze se toacă mărunt și se pun deoparte.
  • Într-un vas pentru cuptor încăpător se pun jumătate din cotoarele și frunzele de varză tocate, cât să acopere foarte bine fundul.
  • Se ia câte o frunză de varză și se întinde bine.
  • În partea mai lată a frunzei, se adaugă o lingură de umplutură și se rulează o dată, apoi se împăturește din laterale și se rulează în continuare apăsând constant frunza în lateral. Găsești instrucțiuni video pentru pasul ăsta în rețeta video de sarmale baby friendly (click aici)
  • Se pun sarmalele astfel rulate în 2 straturi, adăugând restul de frunze de dafin printre ele.
  • Opțional, printre și pe deasupra sarmalelor, se pot pune cubulețele de slănină afumată.
  • La final se acoperă sarmalele cu restul de tocătură de varză, cât să le acopere.
  • Peste sarmale se adaugă zeama de varza și se completează cu apă până când se acoperă puțin sarmalele.
  • Se acoperă vasul cu sarmale cu un capac sau cu hârtie de copt/aluminiu.
  • Se bagă vasul în cuptorul preîncălzit la 170°C pentru 2 ore.
  • După 2 ore, se scoate vasul din cuptor și se adaugă piureul de roșii, completând cu apă fiartă până când se acoperă iar sarmalele.
  • Se acoperă iar și se lasă încă o oră la cuptor, tot la 170°C.
  • La final se oprește căldura și se lasă vasul acoperit să se răcească în cuptor.
  • Sărbători Fericite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Close
Ioana Face Chestii © Copyright 2021. All rights reserved.
Close