
Plăcintă de dovleac cu ovăz, nuci, fulgi de migdale și un strop de miere🥧🍯
O plăcinto-prăjitură sățioasă și mega ușoară de făcut, cu aromă de #PumpkinSpice
PORȚII 12 porții
Echipament
- Tocător
- Cuțit
- Tavă mică pentru cuptor
- Mixer
- boluri pentru mixat
Ingrediente
Dovleacul
- 1 bucată dovleac plăcintar (aproximativ 2 -2.5 kg)
- 150 grame zahăr brun
- 1 lingură mix condimente pentru turtă dulce
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 2 bucăți ou
- 100 grame fulgi de ovăz
- 30 grame nucă coaptă sfărâmată
Blatul
- 5 bucăți ou
- 100 grame unt moale
- 5 linguri zahăr din cocos
- 200 ml lapte cald
- 1/4 linguriță sare neiodată
- 1/2 plic praf de copt
- 250 grame făină
- 1 linguriță zeamă de lămâie
Pentru ornat
- 100 grame fulgi de ovăz
- 5 linguri miere de albine
Instrucțiuni
Coacerea dovleacului
- Se spală bine dovleacul și se taie pe jumătate.
- Cu ajutorul unei linguri, se curăță bine de semințe.
- Se tapetează o tavă cu hârtie de copt.
- Se așează în tavă jumătățile de dovleac cu partea tăiată în sus.
- Se acoperă tava cu folie de aluminiu.
- Se bagă la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru 60 de minute.
- După ce s-a încheiat timpul, se oprește cuptorul și se lasă dovleacul la răcit acoperit, în cuptor.
Pregătirea umpluturii
- După ce s-a răcit complet dovleacul, se curăță bine de coajă.
- Cu ajutorul unui tel, se zdrobește miezul de dovleac.
- Se adaugă zahărul, condimentele, ouăle și se amestecă până la omogenizare.
- Se încorporează fulgii de ovăz și nuca coaptă.
Blatul
- Se separă albușurile de gălbenușuri și se pun în boluri pentru mixat.
- În vasul cu gălbenușuri se adaugă untul și zahărul.
- Se mixează până la omogenizare.
- După ce s-a omogenizat compoziția cu gălbenușuri, se încorporează și laptele cald.
- În alt vas se amestecă făina cu praful de copt.
- Se adaugă treptat mixul de făină peste cel de gălbenușuri, amestecând constant până la omogenizare.
- În bolul cu albușuri de ou se adaugă praful de sare și zeama de lămâie, apoi se mixează până când se formează o spumă tare.
- Se toarnă spuma de albușuri peste mixul cu gălbenușuri, amestecând ușor cu un tel de sus în jos până aproape de omogenizare. Aluatul nu trebuie amestecat prea mult.
La cuptor
- Se tapetează o tavă cu hârtie de copt.
- Se toarnă 3/4 din aluat în tavă.
- Se bagă tava la cuptorul încins la 175°C pentru 15 minute.
- După 15 minute, se scoate tava,
- Se scoate hârtia de copt, lăsând doar foaia coaptă de aluat.
- Se toarnă compoziția de dovleac peste foaia coaptă de aluat.
- Cu ajutorul unei linguri, se toarnă pe deasupra restul de aluat crud.
- La final se presară toată suprafața cu fulgi de migdale.
- Se bagă tava la cuptorul încins la 175°C pentru 30 minute.
- După 30 de minute se scoate tava și se lasă la răcit.
- După ce s-a răcit, se unge plăcinta cu miere, după plac.
- Poftă bună!