
Varza gratinata cu frigarui de pui
Ideal e să pregătești frigăruile cu o zi inainte de a le găti.
PORȚII 12 frigarui
Echipament
- bete frigarui bambus
- tava cu apa pentru inmuiat bete
- Cuțit
- tavă de copt
- Hârtie pentru copt
- Tocător
- pisator
- Pensulă
- grill
Ingrediente
- 600 g piept de pui
- 200 g zucchini
- 1 buc ardei gras galben (180g)
- 1 buc ardei gras rosu (180g)
- 150 g ceapă roșie
- 1 buc varză roșie medie
- 1/2 căpățână usturoi
- ulei de măsline
- praf de usturoi
- ardei Piri-piri uscat (opțional)
- sare neiodată
Sos pentru macerat
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingură oțet balsamic 1
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță chili – opțional –
- 1/2 linguriță piper măcinat
- 1 linguriță boia dulce
- 1/2 linguriță busuioc uscat
- 1/2 linguriță oregano uscat
- 1/4 linguriță ghimbir măcinat
Instrucțiuni
Frigăruile
- Se lasă bețele din bambus pentru frigărui la înmuiat minim 20 de minute.

- Se se spală legumele.
- Se taie legumele în cubulețe.
- Se taie puiul cubulețe.
- Se amestecă ingredientele pentru sosul de macerat într-un castron.
- Se toarnă sosul de macerat peste legumele si carnea tăiate cubulețe.
- Se freacă carnea și legumele cu sosul respectiv, apoi se lasă la macerat minim o oră la frigider. Pentru mai multă aromă se poate lăsa la macerat peste noapte. la frigider.

- După macerare se ia un bețișor din bambus și se pune: 1 felie ardei roșu, 1 felie ceapă, 1 cubuleț zucchini, 1 felie ardei galben, 1 cubuleț pui și se repetă până când se umple frigăruia.

- Se termină procesul cu toate frigăruile și se mai țin puțin la frigider până pregătim varza.

Mujdeiul
- Se curăță usturoiul și se pune într-un pisător cu o linguriță de sare grunjoasă, se pisează bine și se adaugă o linguriță de piri-piri uscat (opțional – ATENȚIE, E FOARTE IUTE).
- Se adaugă o lingură de usturoi pudră, 90ml ulei de măsline și 60ml apă.
- Se amestecă bine și se păstrează 1/4 din el pentru a unge feliile de varză în ultimele 5 minute.
Varza
- Se preîncălzește cuptorul la 200 °C
- Se curăță varza de frunzele exterioare.
- Se taie pe din două, apoi în alte 8-10 felii fără a scoate cotorul.
- Se pun feliile într-un singur strat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Cu ajutorul unei pensule, se ung feliile de varză cu mujdei.

- Se pune varza la cuptor, la 200 °C cu ventilație sus-jos pentru 35 minute.
- În ultimele 5 minute se unge iar cu restul de mujdei păstrat.
Final
- Între timp se pun frigăruile pe grătarul încins și se gătesc pe fiecare parte, învârtindu-le la 2-3 minute până când carnea este complet gătită.

- După ce a trecut timpul, se scoate varza din cuptor.

- Se servesc frigăruile alături de varza la cuptor.

- Poftă bună!
