
Supă cremă de zucchini
Nu credeam vreodată că o să iubesc supa cremă de zucchini, dar iată-mă aici. :)) Dacă întrebarea este zucchini sau dovlecel, răspunsul este că le poți folosi pe amândouă, doar că la dovlecel trebuie dublat timpul de coacere și gătire pe aragaz.P.S. la final ai și instrucțiuni pentru Instant Pot.
PORȚII 6 porții
Echipament
- tavă pentru copt
- Hârtie pentru copt
- Cratiță
- Lingură
- blender vertical
- Cuțit
- Tocător
- măsuri/cântar pentru ingrediente uscate/lichide
Ingrediente
- 2 kg zucchini tăiat cubulețe
- 2 linguri ulei de măsline
- 150 grame ceapă albă tocată
- 8 căței usturoi
- 1 legătură pătrunjel tocat
- 4 crenguțe cimbru (doar frunzele)
- 200 ml smântână pentru gătit 10% grăsime sau 100g smântână normală, foarte grasă – poate fi înlocuită cu o smântână vegetală
- 2 L apă OPȚIONAL – în care am dizolvat 2 cuburi bază găină/legume
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță piper alb
- parmezan/cimbru/piper roz pentru ornat
- crutoane OPȚIONAL
Instrucțiuni
Metoda clasică
- Se pun zucchini într-o tavă.
- Se adaugă peste ei 1 lingură de ulei de măsline.
- Se amestecă bine și se bagă la cuptorul preîncălzit la 200°C pentru 10 minute.
- Când s-au înmuiat se scot și se lasă deoparte.
- Se ia o cratiță cu fundul mai gros și se pune pe foc.
- Se adaugă uleiul de măsline și se lasă la încins.
- După ce s-a încins unleiul se adaugă ceapa și se sotează 2-3 minute la foc mic.
- Se adaugă usturoiul și se mai amestecă 1 minut
- Se adaugă pătrunjel, cimbru, sare și piper.
- Se adaugă zucchini, se amestecă și se gătește 1 minut.
- Se toarnă apa în cratiță și se aduce la punctul de fierbere.
- Se acoperă cratița și se lasă 10 minute la fiert.
- Se ia capacul și se pasează cu ajutorul unui blender vertical.
- Se adaugă smântâna lichidă, se amestecă bine și se mai fierbe 2 minute.
- Se servește în castroane cu crutoane pe deasupra.
Metoda Instant Pot
- e începe prin setarea Instant Pot-ului pe modul "Sauté"
- În timp ce se încălzește, se adaugă uleiul de măsline.
- Odată ce uleiul este încins, se adaugă ceapa și se sotează timp de 2-3 minute.
- Se adaugă usturoiul și se amestecă încă un minut
- Se adaugă pătrunjelul, cimbrul, sarea și piperul și se amestecă bine.
- Se adaugă zucchini cubulețe și se amestecă.
- Se toarnă apa în Instant Pot, apoi se închide și se sigilează capacul.
- Se setează aparatul pe modul "High Pressure" și se programează timpul de gătire pentru 10 minute.
- După ce timpul de gătire a trecut și Instant Pot-ul a eliberat presiunea natural, se deschide capacul și se folosește un blender vertical pentru a pasă totul într-o supă cremoasă.
- Se setează aparatul înapoi pe modul "Sauté", se adaugă smântâna lichidă, se amestecă bine și se lasă să fiarbă încă 2 minute.
- Se oprește aparatul și supa este gata să fie servită.
- Se decorează cu cimbru, parmezan și piper roz zdrobit.
Păstrare
- Supapoate fi porționată (1-2 porții, câte mâncați odată) și pusă în pungi cufermoar la congelator, unde rezistă până la 4 luni.
- E important să scoți aerul din pungi atunci când congelezi mâncarea.
- Poate fi decongelată în frigider (scoasă cu o seară înainte), apoi reîncălzită în tigaie.
- Poate fi decongelată și în cuptorul cu microunde.
- Poate fi pusă și congelată, direct în tigaie cu puțină apă.
- Poftă bună!
Ce cuburi baza gaina/legume (curate) recomandați ? Mulțumesc.